IELTS Listening Mock Test 1

Listening Audio:

SECTION 1

[Questions 1-10]. Complete the notes below.
Write ONE WORD AND/OR A NUMBER for each answer.

HIRING A PUBLIC ROOM

Example: the Main Hall – seats ………..200…………

Room and cost

  • the 1 ……………… Room – seats 100
  • Cost of Main Hall for Saturday evening: 2 £………………
    + £250 deposit (3 ……………… payment is required)
  • Cost includes use of tables and chairs and also 4 ………………
  • Additional charge for use of the kitchen: £25

Before the event

  • Will need a 5 ……………… licence
  • Need to contact caretaker (Mr Evans) in advance to arrange 6 ………………

During the event

  • The building is no smoking
  • The band should use the 7 ……………… door at the back
  • Don’t touch the system that controls the volume
  • For microphones, contact the caretaker

After the event

  • Need to know the 8 ……………… for the cleaning cupboard
  • The 9 ……………… must be washed and rubbish placed in black bags
  • All 10 ……………… must be taken down
  • Chairs and tables must be piled up

SECTION 2

[Questions 11-20]

Questions 11-14: Complete the notes below. Write ONE WORD for each answer.

Fiddy Working Heritage Farm

Advice about visiting the farm

Visitors should

  • take care not to harm any 11 ………………
  • not touch any 12 ………………
  • wear 13 ………………
  • not bring 14 ……………… into the farm, with certain exceptions

Questions 15-20: Label the map below.
Write the correct letter A-I, next to Questions 15-20.

Questions 15-20 - Label the map below
15. Scarecrow ………………
16. Maze ………………
17. Café ………………
18. Black Barn ………………
19. Covered picnic area ………………
20. Fiddy House ………………


SECTION 3

[Questions 21-30]

Choose the correct letter, A, B or C.

Study on Gender in Physics

21. The students in Akira Miyake’s study were all majoring in
A. physics.
B. psychology or physics.
C. science, technology, engineering or mathematics.

22. The aim of Miyake’s study was to investigate
A. what kind of women choose to study physics.
B. a way of improving women’s performance in physics.
C. whether fewer women than men study physics at college.

23. The female physics students were wrong to believe that
A. the teachers marked them in an unfair way.
B. the male students expected them to do badly.
C. their test results were lower than the male students’.

24. Miyake’s team asked the students to write about
A. what they enjoyed about studying physics.
B. the successful experiences of other people.
C. something that was important to them personally.

25. What was the aim of the writing exercise done by the subjects?
A. to reduce stress
B. to strengthen verbal ability
C. to encourage logical thinking

26. What surprised the researchers about the study?
A. how few students managed to get A grades
B. the positive impact it had on physics results for women
C. the difference between male and female performance

27. Greg and Lisa think Miyake’s results could have been affected by
A. the length of the writing task.
B. the number of students who took part.
C. the information the students were given.

28. Greg and Lisa decide that in their own project, they will compare the effects of
A. two different writing tasks.
B. a writing task with an oral task.
C. two different oral tasks.

29. The main finding of Smolinsky’s research was that class teamwork activities
A. were most effective when done by all-women groups.
B. had no effect on the performance of men or women.
C. improved the results of men more than of women.

30. What will Lisa and Greg do next?
A. talk to a professor
B. observe a science class
C. look at the science timetable


SECTION 4

[Questions 31-40]

Complete the notes below.

Write ONE WORD ONLY for each answer.

Ocean Biodiversity

Biodiversity hotspots

  • areas containing many different species
  • important for locating targets for 31 ………………
  • at first only identified on land

Boris Worm, 2005

  • identified hotspots for large ocean predators, e.g. sharks
  • found that ocean hotspots:

–   were not always rich in 32 ………………
–   had higher temperatures at the 33 ………………
–   had sufficient 34 ……………… in the water

Lisa Ballance, 2007

  • looked for hotspots for marine 35 ………………
  • found these were all located where ocean currents meet

Census of Marine Life

  • found new ocean species living:

–   under the 36 ………………
–   near volcanoes on the ocean floor

Global Marine Species Assessment

  • want to list endangered ocean species, considering:

–   population size
–   geographical distribution
–   rate of 37 ………………

  • Aim: to assess 20,000 species and make a distribution 38 ……………… for each one

Recommendations to retain ocean biodiversity

  • increase the number of ocean reserves
  • establish 39 ……………… corridors (e.g. for turtles)
  • reduce fishing quotas
  • catch fish only for the purpose of 40 ………………

SECTION 1
1. Charlton
2. (£)115/one hundred (and) fifteen
3. cash
4. parking
5. music
6. entry
7. stage
8. code
9. floor/floors
10. decoration/decorations

SECTION 2
11. animal/animals
12. tool/tools
13. shoes
14. dog/dogs
15. F
16. G
17. D
18. H
19. C
20. A

SECTION 3
21. C
22. B
23. B
24. C
25. A
26. B
27. C
28. A
29. B
30. A

SECTION 4
31. conservation
32. food/foods
33. surface
34. oxygen/O2
35. mammals
36. ice
37. decline/declining/decrease
38. map
39. migration
40. consumption

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *